Τοποθεσία

Πώς θα φτάσετε στο San Pietro Platanias

Σημείο σημείωσης "B" είναι το ξενοδοχείο μας. Σύρετε το σημείο σήμανσης "A" σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε στο χάρτη. Αυτό θα σας δώσει την απόσταση, τις κατευθύνσεις και τον τόπο προορισμού (βλ. Παρακάτω χάρτη). Κάντε ένα καλό ταξίδι στην εξερεύνηση του νησιού!

Πλατανιάς (ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ)

Ο Πλατανιάς είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης. Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα, από την πόλη των Χανίων.

Τα 4 χιλιόμετρα παραλίας που έχει, καλύπτονται από άμμο, η οποία εδώ και πολλά χρόνια του δίνει την γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την καθαριότητα και την οργάνωση της.
Η περιοχή προσφέρει όλες τις ανέσεις για κολύμπι. Τα ευχάριστα ξενοδοχεία, τα δέντρα, οι πορτοκαλεώνες και τα εξωτικά μπαμπού κατά μήκος των οχθών, προσελκύουν επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο Πλατανιάς είναι μια πλήρως οργανωμένη μικρή κοινωνία με Ιατρικό κέντρο, φαρμακεία, αστυνομικό σταθμό, γυμνάσιο, τράπεζες, βενζινάδικα, ξενοδοχεία, πανσιόν, εστιατόρια – ταβέρνες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, καφέ μπαρ, κλαμπ, ντίσκο, ταξιδιωτικά γραφεία, κοσμήματα και πολλές άλλες τουριστικές ή μη επιχειρήσεις που κάνουν τον Πλατανιά ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο της Κρήτης.

πηγή: Chania-citizen-guide

Νεκροταφείο Μάλεμε (ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ)

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ιστορικής σημασίας στη δυτική Κρήτη είναι το νεκροταφείο του Μάλεμε.

Το Μάλεμε ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο θέλησαν να καταλάβουν οι κατακτητές κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εξ’ αιτίας του αεροδρομίου που βρίσκεται εκεί. Η μάχη της 20ης Μαρτίου είναι γνωστή ως μάχη της Κρήτης, στην οποία ουσιαστικά έπεσε όλο το νησί στα χέρια των Γερμανών.

Στο σημείο αυτό της Μάχης έχει χτιστεί από το Γερμανικό Υπουργείο Πολιτισμού το Γερμανικό Νεκροταφείο στο οποίο αναπαύονται οι Γερμανοί πεσόντες στον πόλεμο κατά τη διάρκεια 1941 – 1945.

πηγή: Chania-citizen-guide

Βραχονησίδα Θοδωρού (ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ)

Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο από την Αγία Μαρίνα και τον Πλατανιά Χανίων το βλέμμα μας διακόπτεται από ένα μικρό νησί στη μέση περίπου του κόλπου, το νησί των Αγίων Θεοδώρων που οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτό ως «τα Θοδωρού».

Στο βάθος της ιστορίας κατά τη Μινωική Περίοδο τα Θοδωρού ήταν ιερό άσυλο ενώ την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας οι Ενετοί αποφάσισαν να χτίσουν επάνω στο νησάκι δύο φρούρια για να εμποδίσουν πειρατές και Τούρκους να εισβάλουν στα Χανιά από τον Πλατανιά. Το μεγαλύτερο από τα φρούρια έχει το όνομα «Τουρλουρού» ενώ το μικρότερο «San Theodoro». Ιστορικές μάχες με τους Τούρκους δόθηκαν γύρω από τα Θοδωρού όμως σήμερα τα φρούρια δεν είναι παρά 2 ερείπια.

Μοναδικός κάτοικος των Θοδωρού είναι ο κρητικός αίγαγρος, το γνωστό Κρι-Κρι που τείνει προς εξαφάνιση και μεταφέρθηκε σε μία προσπάθεια αναπαραγωγής μακριά από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις κατοικημένες περιοχές. Για το λόγο αυτό τα Θοδωρού έχουν ανακηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή και απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα στο έδαφος του. Σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν γύρω στους 80 αίγαγρους στο έδαφος των Θοδωρού ενώ από το 2009 επιτρέπεται η ολιγόωρη επίσκεψη ανθρώπων στο νησί για τουριστικούς σκοπούς.

πηγή: Chania-citizen-guide

Ελληνικα